Thursday, 23 August 2012

BALIK PENANG

Salam semua...
em...lagi sehari ja syaz dapat stay kat rumah lepas tu dah kena balik u balik...terasa sdih plak..tapi apa pun study tetap study..tu lah kehidupan kita sebagai pelajar yang merantau jauh kat tempat orang..apa pun syaz tetap bersyukur dapat beraya dengan family kat kampung..hehehe...ok gtg...wasalam..

Wednesday, 22 August 2012

Tuesday, 21 August 2012

SELAMAT HARI RAYA








Assalamualaikum syaz ucapkan kepada smua umat islam dan selamat sejahtera kepada semua...
Di kesempatan ini syaz nak ucapkan 'selamat hari raya maaf zahir dan batin" kepada semua umat islam dan yang mengenali diri syaz ni...apa pun raya mmg raya tapi jangan kita lupa untuk puasa 6 yeee..banyak kelebihannya tau..so reneung-renungkan dan selamat berpuasa 6..ok..wasalam...

Wednesday, 15 August 2012

balik kampung

salamm lebaran syaz ucapkan kepada smua rakan-rakan yang mengenali diri ni.. Sekarang ni syaz dalam bas on the way balik kampung (muar) actually syaz pronounce (muo) hehe..agak rasa lonely juga bila kita balik sorng-sorng ni kan, tu yang syaz online sat dlm bas ni dah x da keja n mata pon x mengantuk lagi then apa lagi online la. Agak lama juga tadi syaz tunggu bas ni gerak dalam setengah jam jugak la..mula-mula nak balik kampung memang seronok tapi sedih plak bila tringatkan adik-adik junior kesayangan syaz kat bilik tu..siapa la yang akan kejutkan diaorng tu bangun sahur hari ni..biasa syaz lah jdi mummy kat dlm rumah tu kejutkan depa bangun sahur...em...rindu gak nak mkn kat bwh sama-sama then tringat plak masa kita satu bilik p iftar..dah la dtg lewat pastu dpt tmpt duudk yang special pulak..hahah..special kew??hehe...em...ramadhan yang bakal menjelma lagi tahun depan mmg syaz dah x leh sambut dgn depa lagi coz insyallah masa tu syaz dah tamat belajar..apa pun hopefully dpt jmp depa balik naik cuti raya ni..ok smua sampai sini ja la celoteh syaz..tujuan yang sebenarnya nak kongsi resepi puding dengan smua tapi tercter sdih plakk..anyway next post syaz kongsi respi tu ok..waslm...

Saturday, 11 August 2012

Resepi kuih raya : Biskut ulat bulu



                                                                    BISKUT ULAT BULU


Em..biasa dengar x biskut ulat bulu ni..Biskut ni kalau mkn x lah gatal cuma nak mkn lagi ada rasanya..syaz nak kongsi respi ni pd smua coz its simple and easy to be made...Dah nak raya ni kan apa kata cuba try buat mana tau sdp pastu boleh pulak amik tempahan.

Bahan-bahan yg diperlukan

1biji telur-guna kuning dia ja
250gm butter / 1 buku
300gm tepung gandum - 2 3/4 cwn
100gm tepung jagung- 1 cwn
sdikit pewarana hijau
sedikit esen pandan or pandan paste

UTK BAHAN INTI
potong kurma kpd 3 bahagain memanjang

Cara-cara utk buat:
-pukul kuning telur dan butter sampai kembang
-masukkan pandan paste and pewarna hijau,gaul sebati
-masukkan tepung sedikit-sedikit dan uli
-uli sebati hingga mendapat doh yanag tidak melekat dijari
-kemudian amik doh sebesar guli dan leperkan
-letakkan inti kurma ditengah-tengah doh dan tutup keseluruhan inti kurma
-bakar 180 degree slama 20 minit atau mengikut oven masing-masing
-then biskut yang siap dimasak and sejuk sikit bolehlah golek-golekan bersama gula kastor sebagai hiasan
-kalau nak cantik lagi ltk biskut tadi dalam papercup

Selamt mencuba...kalau dah jadi share-share lah dgn syaz yee...



Tuesday, 7 August 2012

TEMAN

salam and hai..
dah lama x dpt write apa2 kat sni coz too busy with exam..
insyallah blik kampung t hari2 nak kongsi mcm2 info dgn smua..heheh..
apa yg anda smua fikir bila di sebut "teman".
adakah dia merupakan sahabat/kwn baik/rakan/ or sebaliknya???