Thursday, 23 August 2012

BALIK PENANG

Salam semua...
em...lagi sehari ja syaz dapat stay kat rumah lepas tu dah kena balik u balik...terasa sdih plak..tapi apa pun study tetap study..tu lah kehidupan kita sebagai pelajar yang merantau jauh kat tempat orang..apa pun syaz tetap bersyukur dapat beraya dengan family kat kampung..hehehe...ok gtg...wasalam..

Wednesday, 22 August 2012

Tuesday, 21 August 2012

SELAMAT HARI RAYA








Assalamualaikum syaz ucapkan kepada smua umat islam dan selamat sejahtera kepada semua...
Di kesempatan ini syaz nak ucapkan 'selamat hari raya maaf zahir dan batin" kepada semua umat islam dan yang mengenali diri syaz ni...apa pun raya mmg raya tapi jangan kita lupa untuk puasa 6 yeee..banyak kelebihannya tau..so reneung-renungkan dan selamat berpuasa 6..ok..wasalam...

Wednesday, 15 August 2012

balik kampung

salamm lebaran syaz ucapkan kepada smua rakan-rakan yang mengenali diri ni.. Sekarang ni syaz dalam bas on the way balik kampung (muar) actually syaz pronounce (muo) hehe..agak rasa lonely juga bila kita balik sorng-sorng ni kan, tu yang syaz online sat dlm bas ni dah x da keja n mata pon x mengantuk lagi then apa lagi online la. Agak lama juga tadi syaz tunggu bas ni gerak dalam setengah jam jugak la..mula-mula nak balik kampung memang seronok tapi sedih plak bila tringatkan adik-adik junior kesayangan syaz kat bilik tu..siapa la yang akan kejutkan diaorng tu bangun sahur hari ni..biasa syaz lah jdi mummy kat dlm rumah tu kejutkan depa bangun sahur...em...rindu gak nak mkn kat bwh sama-sama then tringat plak masa kita satu bilik p iftar..dah la dtg lewat pastu dpt tmpt duudk yang special pulak..hahah..special kew??hehe...em...ramadhan yang bakal menjelma lagi tahun depan mmg syaz dah x leh sambut dgn depa lagi coz insyallah masa tu syaz dah tamat belajar..apa pun hopefully dpt jmp depa balik naik cuti raya ni..ok smua sampai sini ja la celoteh syaz..tujuan yang sebenarnya nak kongsi resepi puding dengan smua tapi tercter sdih plakk..anyway next post syaz kongsi respi tu ok..waslm...

Saturday, 11 August 2012

Resepi kuih raya : Biskut ulat bulu



                                                                    BISKUT ULAT BULU


Em..biasa dengar x biskut ulat bulu ni..Biskut ni kalau mkn x lah gatal cuma nak mkn lagi ada rasanya..syaz nak kongsi respi ni pd smua coz its simple and easy to be made...Dah nak raya ni kan apa kata cuba try buat mana tau sdp pastu boleh pulak amik tempahan.

Bahan-bahan yg diperlukan

1biji telur-guna kuning dia ja
250gm butter / 1 buku
300gm tepung gandum - 2 3/4 cwn
100gm tepung jagung- 1 cwn
sdikit pewarana hijau
sedikit esen pandan or pandan paste

UTK BAHAN INTI
potong kurma kpd 3 bahagain memanjang

Cara-cara utk buat:
-pukul kuning telur dan butter sampai kembang
-masukkan pandan paste and pewarna hijau,gaul sebati
-masukkan tepung sedikit-sedikit dan uli
-uli sebati hingga mendapat doh yanag tidak melekat dijari
-kemudian amik doh sebesar guli dan leperkan
-letakkan inti kurma ditengah-tengah doh dan tutup keseluruhan inti kurma
-bakar 180 degree slama 20 minit atau mengikut oven masing-masing
-then biskut yang siap dimasak and sejuk sikit bolehlah golek-golekan bersama gula kastor sebagai hiasan
-kalau nak cantik lagi ltk biskut tadi dalam papercup

Selamt mencuba...kalau dah jadi share-share lah dgn syaz yee...



Tuesday, 7 August 2012

TEMAN

salam and hai..
dah lama x dpt write apa2 kat sni coz too busy with exam..
insyallah blik kampung t hari2 nak kongsi mcm2 info dgn smua..heheh..
apa yg anda smua fikir bila di sebut "teman".
adakah dia merupakan sahabat/kwn baik/rakan/ or sebaliknya???

Saturday, 21 July 2012

Cake (anything that i want to eat)


Selamat bersahur smua...sementara syaz nak tunggu azan nak solat subuh nie tiba-tiba terasa mcm nak share dgn smua gmbar kek-kek yg syaz buat masa cuti sem lepas..maklumlah cuti 2 bulan bukannye syaz keja pon dok rumah ja besarkan badan..hehe..biasalah kalau dh cuti 2 bln memang mcm2 benda dah plan dlm kepala nie..salah satunye buat kek..syaz memang suka try respi-respi kek..kalau tiba-tiba terasa nak mkn kek chess then syaz try cari respi dlm internet and then try buat.Kalau x jadi tu mungkin x da rezki syaz or ada la yg x kena dgn respi tu kot. Tapi setakat ni alhamdulillah smua yg syaz cuba boleh di makan n berhasil..korng pon boleh cuba respi yg syaz ikut ni..tp lain kali  syaz post kan respi-respi kek yg sememangnya senang nak di buat ni okey..skrng ni busy skit..sometimes je dpt surfing coz bnyak test yg menunggu..insyallah lps ni syaz akan post respi-respi kek and lauk-pauk yg syaz rasa korng smua boleh buat dgn mudah n ringkas..okey..until here then..waslm


chess wedges


  Salam mubarak smua..my first ramadhn thn ni x berbuka dgn kwn2 je..emm..sdihhh2..tp ok la kan drpd brbuka sorng2..hehehe..first juadah buka is fast food KFC..standard lah kan..nama pun student..tp td syaz mkn chicken rice je..bila blik tringat pulak kat chess wedges..emm...rugi plak td x bli..ni yg tiba2 nak kongsi respi dgn smua,,so korng yg dok rmh tu boleh lah buat bila tringin nak mkn ye..syaz prnh try buat kalau cuti sem..alhamdulillah menjadi..so what we wait for lets try it..


BAHAN-BAHAN:
500gm frozen wedges
200gm shredded cheddar cheese "Emborg" brand-yg warna oren (boleh guna cheese slices) (saya guna SCS cheese slices)
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung gandum
1/2 cawan (125ml) susu segar
2 sudu besar sour cream (boleh ganti dengan yogurt perisa asli)
Mayonis secukupnya untuk dihidang bersama sos ini.

CARA-CARA:
1. Goreng wedges hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan non-stick pan. Cairkan butter dan masukkan tepung. Gaul sebati.
3. Masukkan susu dan kacau hingga pekat .
4. Masukkan cheese dan kacau hingga cheese mencair.
5. Masukkan sour cream dan kacau sebati hingga elok kepekatannya.
6. Paipkan sos cheese dan mayonis ke atas wedges yg telah digoreng tadi.

(gambar chess wedges yg syaz buat x leh nak upload coz ada problem skitchee)

Friday, 20 July 2012

AH LAN YA SAHLAN YA RAMADHAN

Salam kata pembuka bicara kepada smua. Di bulan yang mulia ini marilah kita bersama meningkatkan amal ibadah dan memperbanyakan sedekah serta istiqamahkan ibadah yg kita lakukan.
Bulan ramadhan bulan mulia yg pahala amalannya dilipat gandakan. Marilah merebut peluang serta rahmat dan hidayah Allah di bulan yang hanya datang sebulan sahaja setiap tahun. "Bulan ramadhan bulan barakah" bukannya "bulan yg menganjurkan pesta makanan".
sekian wasalm.

Thursday, 12 July 2012

Trip

Today i am going to melaka for my organisation trip..hope everthings goes well and we can arrive and back safely from here..